A körömkozmetika története dióhéjban

Kategória: Műköröm

koromkozmetika-torteneteA köröm kozmetikája az i.e. harmadik évezredig vezethető vissza (pl:Kleopátra, Néró felesége: Poppea). A középkor embere nem sokat törődött a testápolással. A tisztálkodási kultúra a törököknél vált fontossá.

A XV,XVI-ik században a reneszánsz idején ismét előtérbe került a test, a testápolás. Amerikában és Európában az iparosodás kezdetével a körömkozmetika is elterjedt. Eleinte bőrdarabkával polírozták, majd hegyesre reszelték körmeiket. 1917 után sokféle találmány gyorsította a körömápolás fejlődését.

A körömlakk feltalálása Charles Revlon nevéhez fűződik (A Revlon cég alapítója). Az első műkörmöt,egy körmét rágó fogorvos alkalmazta: Saját körömszéleire ragasztás nélkül helyezett fel körmöket, így azok nem bizonyultak tartósnak. A műkörmök ideje az 50-es években kezdődött el Hollywoodban, a színésznők a filmfelvételeken valódi körömből készített vendégkörmöket ragasztottak. Ezek azonban csak rövid ideig tartottak, ezért a körömtechnikusok segédszövetes ragasztótechnikával próbálkoztak. A selyem és üvegszállal kombinált akril-technika a 70-es évekből származik. 1984-után a polimerizált zselék megjelenésével a műkörömiparban nagy verseny indult a piacon lévő hagyományos akril-technikával. Magyarországon az 1980-as években kezdődött a műkörömkészítés, ezzel egy időben a szakma elméleti és gyakorlati oktatása is megindult.

Kapcsolódó bejegyzések